Öppna meny

Bostadsbidrag

På Försäkringskassans hemsida kan du göra en snabbtest och se om du har rätt till bostadsbidrag eller om du är osäker på vilken hyra du har råd med.

Räkna ut ditt bostadsbidrag här

Är du pensionär, förtids- eller sjukpensionär så är det Pensionsmyndigheten som hjälper dig.

Fakta om bostadsbidrag/ bostadstillägg

Bostadsbidraget är ett preliminärt bidrag. Du söker bidrag utifrån vilka inkomster du tror att du kommer att ha under året. Det innebär att du kan bli skyldig att betala tillbaka pengar om du får högre inkomster än beräknat.

Meddela Försäkringskassan på en gång om du får ändrade inkomster. Då kan vi minska bidraget och du kan slippa bli skyldig att betala tillbaka pengar.

Du måste bo och vara folkbokförd på den adress som du söker bidrag för. I vissa fall kan man dock göra undantag från folkbokföringskravet. Du kan få bostadsbidrag oavsett om du äger bostaden eller hyr den men du kan inte få bidrag till bostadskostnader om du är inneboende.

Du räknas som barnfamilj om du har barn som bor hos dig eller som bor hos dig ibland. Ditt barn får räknas med i hushållet tills han eller hon fyller 18 år. Även barn som är över 18 år och får studiehjälp eller förlängt barnbidrag räknas med.

Du som genomgår militär utbildning som rekryt tjänstgör inom civilförsvaret eller liknande kan söka familjebidrag för bostadskostnader.

Den här sidan använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. (Klicka för att stänga)